POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty
Ośrodek Pomocy Społecznej w Goczałkowicach-Zdroju z terenu województwa śląskiego przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie, realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
• skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, pasztet drobiowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 263 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Goczałkowice-Zdrój.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
• 11,1542 ton żywności;
• 1046 paczek żywnościowych;
W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla 263 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjnych w ramach działań towarzyszących oraz 1 działanie towarzyszące - zdalne wydawnicze:
• edukacji finansowej - 0 spotkań dla 0 uczestników
• żywieniowo dietetycznych - 2 zdalne spotkania dla 10 uczestników
• kulinarnych - 0 spotkań dla 0 uczestników
• niemarnowania żywności - 0 spotkań dla 0 uczestników
• innych działań aktywizujących - 1 działanie towarzyszące: zdalne wydawnicze dla 50 uczestników