PODPROGRAM 2019 – efekty
1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Goczałkowicach-Zdroju z terenu województwa przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały)
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 273 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 12,89076 ton żywności;
- 1321 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
5. W ramach Podprogramu 2019 dla 20 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej - 1 spotkanie dla 5 uczestników
- żywieniowo dietetycznych - 1 spotkanie dla 5 uczestników
- kulinarnych - 1 spotkanie dla 5 uczestników
- niemarnowania żywności - 1 spotkanie dla 5 uczestników