Zmiana kryterium dochodowego
oraz terminu dystrybucji artykułów spożywczych
Ośrodek Pomocy Społecznej w Goczałkowicach-Zdroju informuje, iż nastąpiła zmiana kryterium dochodowego uprawniającego do możliwości skorzystania z pomocy żywnościowej w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus - Podprogram 2023 a także zmianie uległ zakładany okres realizacji dystrybucji artykułów spożywczych.
Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 to program współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus oferujący pomoc żywnościową dla osób najbardziej potrzebujących, a także możliwość udziału w tzw. działaniach towarzyszących.
Pomoc w formie żywności w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 w Podprogramie 2023 zgodnie z wytycznymi Instytucji Zarządzającej (MRiPS) z dnia 12 lutego 2024 r. mogą otrzymywać osoby/rodziny których miesięczny dochód netto nie przekracza 265% odpowiedniego kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej tj.:
- 2 056,40 dochód dla osoby samotnie gospodarującej (dotychczas było: 1 823,60 zł)
- 1 590,00 zł na osobę w rodzinie (dotychczas było: 1 410,00)
Osoby, które spełniają powyższe kryterium i są zainteresowane otrzymywaniem żywności zobowiązane są skontaktować z tutejszym Ośrodkiem Pomocy Społecznej (osobiście w siedzibie Ośrodka: ul. Uzdrowiskowa 61) w celu spisania skierowania i sprawdzenia sytuacji dochodowej swojej rodziny za miesiąc poprzedzający miesiąc złożenia oświadczenia celem zakwalifikowania do otrzymywania powyższej pomocy.
Celem ogólnym operacji w ramach Podprogramu 2023 jest przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnienie środków towarzyszących wspierających ich włączenie społeczne.
Zakładany okres realizacji dystrybujci artykułów spożywczych:
kwiecień 2024 r. - listopad 2024 r.
Zestaw na Podprogram 2023 dla jednego odbiorcy końcowego obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości około 34,02 kg, w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe
- Groszek z marchewką 1,60 kg,
- Koncentrat pomidorowy 0,96 kg,
- Dżem truskawkowy 1,20 kg,
2) Artykuły skrobiowe
- Makaron jajeczny świderki 2,50 kg,
- Mąka pszenna 4 kg,
- Kasza jęczmienna 1,50 kg,
- Płatki owsiane 1 kg,
- Herbatniki maślane 0,60 kg,
- Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,
3) Artykuły mleczne
- Mleko 6 l,
- Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg,
4) Artykuły mięsne
- Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg,
- Szynka drobiowa 1,20 kg,
- Pasztet wieprzowy 0,48 kg,
- Szprot w oleju 0,68 kg,
5) Cukier
- Cukier 4 kg,
6) Tłuszcze
- Olej rzepakowy 4 l.
7) Dania gotowe
- Fasolka po bretońsku 1,50 kg.
Dopuszcza się zmniejszenie zestawu dla jednego odbiorcy końcowego, nie więcej jednakże niż 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 27 kg).
Podczas realizacji Programu realizowane będą działania w ramach środków towarzyszących tj. działania wykraczające poza dystrybucję żywności, mające na celu włączenie społeczne osób najbardziej potrzebujących.
W ramach w/w Programu żywność jest wydawana nieodpłatnie.
Więcej informacji na stronie Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej: https://www.gov.pl/web/rodzina/fundusze-europejskie-na-pomoc-zywnosciowa-2021-2027