PODPROGRAM 2017 – efekty
1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Goczałkowicach-Zdroju z terenu województwa Ślaskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Chorzowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 286 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Goczałkowice-Zdrój.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 14,64606 ton żywności;
o 1 716 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2017 dla 22 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 8 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 2 spotkania dla 9 uczestników
• Żywieniowe - 2 spotkania dla 13 uczestników
• Kulinarne - 2 spotkania dla 9 uczestników
• Niemarnowanie żywności - 2 spotkania dla 13 uczestników